Info om Barf til katte​

Hvorfor barf:

Fodring af din kat er en livsstil – ikke mindst for ejeren, men i den grad også for katten. Alle katte uanset størrelse og race har det til fælles, at de har samme oprindelse – katten er et rovdyr. Selvom katten har levet i vores huse sammen med os i mange hundrede år, ja så er katten anatomisk set ikke forandret – den er og bliver et rovdyr ligesom tigeren. Tigrene i zoologiskhaver lever ikke af tørfoder – bør vores dejlige bløde kælne katte, så leve af det? NEJ de skal have RIGTIG kattemad, nemlig råt kød og ben – præcis som tigerne får det både i naturen og i fange skab.

Katten er det man kalder en obligat carnivor, dvs. den kan kun ernære sig af kød og kan ikke udnytte grønt. Nogle tager dette som indicium for at hunden heller ikke kan udnytte grønt. Hele kattens fordøjelses system og krav til ernæring afviger dog særdelse meget fra hundens, så selv om hunden også er at betegne som carnivor, så kan de to arter kan ikke sidestilles. Katten skal altså ikke have grønt, men udelukkende en variation af kød.

Vores sortiment af Råfoder er en efterligning af hvordan katten ville ernære sig hvis den levede frit. Til daglig kalder vi det BARF (Bones And Raw Food) på dansk: Ben og råt kød.

Alle katte kan spise BARF / råt kød og mange sygdomme kan helt eller delvis kureres ved at skifte til et foder som er 100% naturligt, uden nogen form for forarbejdning, tilsætningsstoffer, onserveringsmidler, farvestoffer osv. i.

Det behøver ikke at være dyrt eller besværligt at BARFE, med Råfoder fra Hunde- og kan du fodre en 5kg kat for under 100,00 kr. pr mdr. og det er inkl ”kødben” som feks. kyllingehalse.

Kan man fodre sin kat med råt kød / barf?

Ja det kan man sagtens. Katte tilhører den type rovdyr man kalder ægte kødædere. Det vil sige at de er dybt afhængige af animalsk føde og stort set ikke kan hente næring ud af planter, i modsætning til hunde. Katte fanger selv mus og fugle i naturen.

Katten er designet til at spise råt kød – prøv bare at se deres tandsæt der er designet til at gribe, flå og skære i KØD – det er ikke designet til at tygge på en tør pille eller grøntsager.

Folk er ofte overvældet af tanken om at skulle sammensætte kattens mad, men i virkeligheden er det ret enkelt – så længe du følger en afbalanceret opskrift. Sørger for at der er råt kattemad i fryseren, så er det bare at stikke klør 5 i fryseren og tage det op du skal bruge. Vores Råfoder er løsfrossent, så du behøver ikke at tø 5kg kød op for at fodre 200 gram til din kat. Du tager det op du har behov for, nemt og enkelt.

En almindelig fejl er, når folk starter med at råfodre sin kat er, at de fodrer med kød alene – uden ben som en kilde til calcium. Mens kødet skal være den primære bestanddel af kattens kost, er der ikke nok calcium i kød (uden ben) til at sikre et sikkert calcium/phosphor forhold opnås. Husk altid at calcium ikke er et valgfrit “tilskud”, men et meget afgørende element i kattens mad.

Der findes flere udbydere af færdig tilberedt kattefoder, så som dåsemad, der indeholder grøntsager i en langt større mængde end det ville have været fundet i kattens naturlige kost. Derudover er grøntsagerne i disse færdige produkter naturligvis ikke helt eller delvist fordøjet, som de ville have været, hvis de var indtaget med kattens byttedyr.

Dette er et meget vigtigt punkt som mange mennesker synes at glemme, når de beslutter sig for at fodre med grøntsager til kødædere. Katte har ikke et fysiologisk behov for grøntsager og faktisk mangler katten de enzymer, der er nødvendige for at nedbryde denne fødevarekilde til en effektiv udnyttelse.

Skift fra tørkost til barf:

Katte kan dog være meget kræsne og være svære at vænne til nyt foder så som barf. Især hvis katten har været fodret med tørkost i mange år. Det nemmeste er at vænne sin kat til barf fra killing.

Katte der har levet i årevis af tørkost er nærmest tørkost junkies.
Overgangsprocessen indebærer ofte meget mere end blot serveringen af nyt råt kattemad. Tid, tålmodighed og tricks er ofte nødvendige.

En af grundene til at katte gerne spiser tørkost er, at når tørkosten fremstilles så bliver tørkosten oversprøjtet meget lokkende animalsk smag som er meget attraktivt for en kat. Råt kød /barf er meget forskellig fra den sprøde konsistens, som katten er vant til fra tørkosten. Katte bryder sig ikke om en så drastisk ændring af teksturen af deres kattemad.

Hvis du er overbevist om at du vil hjælpe din kat væk fra tørkost, så er du på rette vej ved at læse videre.

Det er vigtigt at du har tålmodighed og du skal være klar over, at det kan være en lang proces, nogle katte er meget ”stædige” og så kan det være nødvendigt med nogle ”tricks”.

Det vigtigste punkt er faktisk at lave forandringen til rigtig kattemad – nemlig råt kød, ikke hvor hurtigt du gennemfører det. Vi overtog 2 Hellig Birma katte på 4 år, de havde hele deres liv været tørkost junkies og det tog adskillige måneder før at de var helt væk fra tørkosten og 100 % på barf. Så tålmodighed er nøgleordet – det kan jeg skrive under på.

Den største enkeltstående fejltagelse vi ser igen og igen er at folk siger at deres kat “ikke vil røre ved” den nye kattemad og derefter i panik fylder skålen med tørkost. I mange tilfælde er det simpelthen ikke så let at få katte væk fra tørkosten.

Der er to kategorier af katte – dem der vil spise råt kød mere eller mindre første gang de bliver præsenteret for det og så er der dem der, der vil være ekstremt modstandsdygtige overfor at spise andet end tørkost. Hvis din kat hører til den første kategori, ja så er det lige ud ad landevejen. I denne gruppe finder du også killinger, de går bare i gang – de ved det er godt. Disse katte vil tage det med holdningen “endelig!!!”.

Nogle katte kan i starten få blødere afføring under overgangen. Vær ikke bekymret hvis det sker, det skulle gerne rette sig af sig selv.

Start med at lave faste spisetider, katten skal altså ikke længere have tørkost ad libitum.

Lad kattens tørkost stå i 20 minutter og fjern derefter det kattemad, der ikke er spist. Gentag dette i 8-12 timer alt afhængigt af om du fodrer 2 eller 3 gange dagligt.

Når din kat er sat på faste spisetider, vil du bemærke at den er mere begejstret for maden og vil være mere tilbøjelig til at prøve noget nyt – forhåbentlig råt kød.

Når du har planlagt fodringstiderne, er du sandsynligvis nødt til at begynde at fodre en smule mindre ved hvert måltid for at få den normale følelse af sult til at arbejde i din favør. Igen, vi forsøger at bruge den normale følelse af sult for at hjælpe os ud af afhængigheden. Vi forsøger ikke at sulte katten ved overgangen til råt kød.

Når din kat er kørt over på faste spisetider i stedet for ad libitum fodring, kan du prøve at fodre et måltid med kun råt kød. Hvis den ikke vil spise det – så fortvivl ikke – og lad være med at give den tørkost. Prøv nogle af de andre tricks, anført nedenfor. Hvis den stadig ikke vil spise råt kød, kan du sørge for at katten er lidt mere sulten. Tilbyd den råt kød igen et par timer senere. Når det er gået ca. 18 timer siden katten har spist noget, så giv den bare en lille mængde tørkost. Katte må ikke faste over 24 timer.

Husk at være tålmodig.

Hvis du aktiverer din kat ved at lege med den, med feks. en fjerdusk legetøj før fodring, kan dette bidrage til at stimulere dens appetit. Kattens næse er meget mere følsom end vores næser. De kan lugte tørkosten i skabet eller i foderbeholderen. Sæt det langt væk, gerne helt ud af huset så det ikke frister en kat der er tørkost junkie.

Følgende fungere når jeg skifter tørkost junkies over på råt kød. Put en smule tun eller andet (ikke tørkost) som katten virkelig værdsætter; kogt kylling, torskerogn, rejer, ost eller hvad ved jeg – på toppen af det rå kød. Når den spiser af skålen med rå kød så kan du næste gang du fodre, igen putte favorit maden på toppen, men denne gang trykker du det lidt ned i det rå kød så katten ikke bare kan ”skrabe” sin favorit topping af.

Dernæst skal du så sørge for langsom at reducere mængden af ”favorit toppingen” så katten langsomt men sikkert begynder at spise det rå kød. Det er vigtigt at du reducere mængden af toppingen, da du ikke vil ende med en kat som nu pludselig kun vil spise feks. rejer.

Husk at være tålmodig.

Sørg for at hvad du servere af råt kød/mad er tempereret. Katte foretrækker deres kattemad ved ”musekrop temperatur”. Du kan derfor prøve at tilberede det meget let, dvs. i ovnen ved 30-40 grader (det ødelægger ingenting) og så tilberede mindre og mindre. Brug ikke mikroovn, da temperaturen ikke kan holdes så lav.

Prøv at tilbyde noget kogt (eller råt) kyllinge- eller kødbabymad oven på det rå kød. Et af målene er at få din kat til at spise – ikke tørkost men råt. Katten skal vænnes til at have noget helt andet i munden end en tør pille og det kan tage tid.

Tricks for meget stædige katte:

Hvis du er uheldig og har en meget stædig kat, så vil du have et stykke arbejde foran dig, husk at være tålmodig. For stædige katte er det nødvendigt at bruge den normale følelse af sult for at hjælpe med overgangen. Af denne grund er det meget vigtigt at stoppe ad libitum fodring af tørkost. Dette er det første og meget kritiske trin mod succes. Du er nødt til at etablere fodringstider. Det er ikke nemt at prøve noget nyt/komme ud af sit afhængigheds forhold til tørkost, når skålen af junkfood står lige foran 24 timer i døgnet.

Katte har ikke brug for kattemad til rådighed på alle tidspunkter. Det er virkelig i orden for dem at opleve sult! Det kan dog være en rigtig svær tid at skulle se sin kat klage og tigge for at få sin junkfood. Det er her rigtig mange mennesker giver efter og fylder tørkosten i skålen. Husk dog at du ikke må forsøge at tilbageholde mad i længere tid end 24 timer.​

Mange katte vil tabe vægt under overgangen til råt kattemad. Da mange katte er overvægtige til at begynde med, er det et gunstigt resultat af at deres kattemad ændres – så længe de ikke taber for meget vægt for hurtigt. En kat må aldrig tabe mere end 1-2 % af dens kropsvægt pr. uge – helst tættere på 1 %.

De 2 katte vi overtog som beskrevet ovenfor, tabte sig i de første måneder, ingen af dem blev for tynde. De blev trimmet ned til en dejlig mager kropsvægt og blev langt mere aktive. Som en sidegevinst er de nu, på lige fod med de andre katte vi har, med til at holde gården fri for mus og rotter.
Jeg foretrækker to daglige fodringer når du skifter til råt. En normal, sund sult respons efter 12 timer kan virkelig være en hjælpende hånd.

Prøv overbrusning med noget parmesanost eller strimmelost på det rå kød. Mange katte elsker parmesanost, husk når du har fundet et trick der virker for din kat – ja så skal du langsomt vænne katten væk fra at der skal topping på maden, ellers vænner du katten til at den kun vil have feks parmesanost.

Andre muligheder er frysetørret kød, torskerogn, kogt kylling, fiskeboller, rå fisk, kogt fisk, rejer, leverpostej, skinke i strimler – ja lige meget hvad det er – så længe det er noget din kat vil ”dø” for – ja så kan det bruges.

Husk at katten også skal vænne sig til den ændrede tekstur af maden. Det kan også være en mulighed at presse lidt tørkost ned i det rå kød, men det må kun stå ganske kort tid (20-30 minutter) og skal smides ud hvis katten ikke rører det da der desværre har været mange dødsfald blandt hunde og katte sekundært ved at spise opblødt tørkost som indeholder mange bakterier, som kan forurene de kerner/korn, der findes i rigtig meget tørkost.

Prøv at dyppe nogle stykker tørkost i saften fra det rå kød. Nogle katte nægter at spise, hvis tørkosten er i kontakt med det rå kød. Men hvis den vil spise det med en smule kødsaft på, så prøv at tag en lille smule af det rå kød på nogle stykker tørkost. Sæt dem så på en separat tallerken væk fra dens normale skål med tørkost. Nogle katte vil spise en lille smule af deres normale tørkost og derefter gå hen og undersøge det ”nye” tørkost med kødsaften på.

Hvis du går et skridt videre, kan du prøve at putte et par stykker råt kød oven på tørkosten. Din kat kan fravælge det rå kød, men kan vænne sig til lugten – og konsistensen – selvom den ikke spiser noget af det rå kød. Knus eller strø noget af tørkosten på toppen af det rå kød.

Hvis du synes om det, kan du forsigtigt prøve at gnide lidt råt kød eller kødsaft på kattens gummer. Dette kan få katten til at være interesseret i smagen og konsistens af det rå kød – men gør det forsigtigt. Det skal ikke være en stresset situation og skabe en aversion mod mad og fodringstidspunkterne.

Hvis du har flere katte i husstanden er det sådan at nogle katte kan lide at spise alene i et mindre stressende miljø og så kan du være nødt til at flytte disse katte til en selvstændig, rolig plads så de i ro og mag får tid og fred til at vænne sig til deres nye rå kattemad.

Nogle katte vil også hellere spise fra din hånd, eller ”stjæle” det fra ”din” tallerken eller måske er din kat vant til at få en eller anden form for godbid af dig, når du laver mad eller du spiser. Udnyt det og giv din kat muligheden for at ”stjæle” et stykke af det rå kød fra din tallerken, eller brug et stykke råt kød som godbid – så den på den måde vænner sig til både lugten af råt kød, men også konsistensen af råt kød.

Prøv også forskellige mærker af dåsemad, uanset hvor dårlig kvalitet maden er, hvis det er det der skal til for at din kat kan vænne sig til rigtig kattemad – nemlig råt kød. Ja så er målet nået.
Menneske babymad er ikke afbalanceret kattefoder til langvarig brug, men det er et fantastisk værktøj, som kan bruges til at hjælpe katten over på en anden tekstur, som den ikke er vant til.

Husk at være tålmodig. Du må ikke give op.

Prøv at starte med 99.9% tørt kattefoder og så 0.01% råt kød og/eller let tilberedt og arbejd dig nedad til helt råt kattemad.Dette er blot et par tricks, som du kan prøve. Forskellige tricks virker på forskellige katte. Nøglen er at være tålmodig.

Hvor meget mad og hvor tit:

Den gennemsnitlige kat spiser 110g – 170g dåse kattemad eller råt kød pr. dag fordelt på 2-3 måltider, dette er blot en tommelfinger regel.

Mange katte spiser maden over flere gange i løbet af dagen, og man kan godt lade en tallerken stå med kød på en hel dag fordi kattene er gode til at modstå bakterier. Mine katte har råfoder stående fremme næsten 24 timer i døgnet. Der kommer friske forsyninger til et par gange i løbet af dagen, samtidig med at skålen selvfølgelig vaskes af. Det som kattene evt. ikke har spist bliver sat i køleskab og fodret til hundene, der er langt mindre kræsne med om kødet har stået fremme i nogle timer. Kattene foretrækker frisk kød, ikke dermed sagt at de ikke vil spise kød der har stået fremme i flere timer.

Killinger fra 3-12 uger:

Først og fremmest modermælk, men de kan allerede nu tilbydes små måltider med råt kød, evt. opblandet med A38.

Killinger fra 12 uger til 6 mdr.:

10% af kropsvægten fordelt på 2-3 måltider om dagen.

Ungkatte 6 mdr. til 12 mdr.:

5-6% af kropsvægten fordelt på 2-3 måltider om dagen.

Voksne katte over 12mdr.:

3-4% af kropsvægten fordelt på 2-3 måltider om dagen.

Alle angivelser er vejledende og er i princippet en kurve der starter med 10% og langsomt daler som killingen vokser. De fleste killinger kan kun spise 10% i nogle få dage/uger og man justere så bare mængden. Det der er aller vigtigst, er hele tiden at holde øje med kattens/killingens huld og justere fodret efter det.

Drægtige og diegivende

Giv katten alt det den vil spise. Du kan med fordel give katten et tilskud af naturlig hybenpulver der sørger for en god mælkeproduktion.

Til alle katte uanset alder:

Du kan give kyllingehalse eller kyllingerygge som ”tandbørster” eller kødben. Store lunser kød virker også som en god gang massage på tandkødet. Det giver katten noget at arbejde med og er godt for at få renset tænderne også.

Ved fastlæggelsen af, hvor meget kød du skal fodre med er helt enkelt. Alt for tyk? Giv mindre mad eller motioner mere. Alt for tynd? Giv mere mad eller motioner mindre.

Menuforslag

De fleste katte vil have at deres kattemad skal have ”musekrop temperatur”. Til gengæld kan du med fordel stille frossent kød frem til katten, hvis du ved, at du ikke når hjem og derfor vil det tø op og katten får frisk kød alligevel.

Råt kattemad / kød bør indeholde grofthakket kød med ben og brusk. Derudover skal katten have indmad til sikring af taurin, æggeblommer er med til at sikre de essentielle fedtsyrer.

Se her hvad vi tilbyder af Råfoder der er velegnet til fodring af katte med barf – råt kød.
Når man råfodre er variationen af muskelkød, ben/brusk, kallun og indmad særdeles vigtig. Derudover er det også vigtigt at variere de forskellig kødtyper som: fisk, lam, okse, hjort, fjerkræ osv. Dermed ikke sagt, at du til hver eneste måltid skal sørge for at der BÅDE er en variation af muskelkød, ben, brusk, kallun og indmad samt de forskellige kødtyper som førnævnte byttedyr.

Sørg for en variation henover feks 14 dage eller 1 måned.

Der er et par ting, der er vigtige at huske på

Katte kan lide fedt, men deres naturlige byttedyr er langt fra så fedtholdige.
Fisk er godt, men fedt fisk skal gives med måde.

Du kan også med fordel give fiskeolie i perioder, vildtlaksolie er at foretrække. Ikke planteolier da katte ikke kan omsætte vegetabilske olier.

Råt kød og indmad indeholder en naturlig mængde af taurin. Hvis du er nervøs for om din kat får nok kan du tilsætte 1000mg taurinpulver pr. 500g kød.1 tsk. Loppefrøskaller /Husk (syreholdigt fiber af hensyn til at bevare en naturlig sur urin eller forebyggelse af forstoppelse) pr. 500g kød

Du kan stoppe blød mave ved at give loppefrøskaller /husk

Har din kat derimod hård/træg mave, kan du give lidt økologisk rapsolie eller loppefrøskaller /husk. En kat der forbinder toilettet med smerte, er lynhurtig til ikke at ville bruge toilettet!

Mange katte lider af livstils sygdomme som feks sukkersyge, blære- og nyreproblemer, tandkøsproblemer og ikke mindst fedme og allergi. Desværre er disse livsstil sygdomme ofte et resultat af forkert ernæring = tørkost med store mængder vegetabilsk indhold. Og en kost der udelukkende består af tørkost.

Som jeg startede med, så husk at katten er kødæder! Den kan ikke udnytte vegetabilsk foder – så giv din kat det den er beregnet til at spise og få en sund kat. Katten har ikke noget naturligt tørst “drive” som en hund, katten er indrettet sådan at den får dækket størstedelen af sit væskebehov via sin naturlige føde, som er råt kød. Hvis den får tørkost, kan den potentielt gå og være kronisk dehydreret =mulige blære/nyre problemer.

Gør din kat en tjeneste, giv den råt kød – det har den fortjent!

Det vil være helt uforpligtende at komme i gårdbutikken og få vejledning.​